The Sunday Odisha Quiz

0
Reading Time: 3 minutes

The quiz culture needs a relook. There is something inherently problematic with it. It prioritises information over knowledge. It skims the surface instead of going deep, and it is often without a sense of context or purpose.

And it misses the point. Why, have you ever wondered, must kids in a rural school in India know the name of capital of Ethiopia or the president of Mexico? Isn’t it better that the questions make them more knowledgeable about their immediate surrounding and what they are going to grow up with -their history, culture, politics and so on? In short, quizzing should arm people with knowledge that helps them grow.
We at odishabytes.com plan to revisit the quiz culture. Henceforth, our dedicated section would focus solely on Odisha. Our aim is to spread awareness and bring Odisha closer to You. Happy Quizzing!!

Winners will get coupons from Clivea.com.

So, here follows the questions from Quizmaster Manas Nayak for this edition of The Sunday Odisha Quiz:

1.Which Female cyclist won a Gold medal at the ongoing third Khelo India Youth Games in Guwahati?

2.Which state has been adjudged the ‘Best State for Promotion of Sports’ for the second consecutive year by Sportstar Aces?

3.Who is the Sports minister of Odisha?

4.Who won a silver medal in the U-17 Boys weightlifting event at the ongoing Third Khelo India Youth Games in Guwahati?

5.Who is the newly-elected president of the Odisha BJP unit?

6.‘Lachhama’ (novels),‘Rebati’ and ‘Daka Munshi’ (short stories)are some of the best works of which odiya literature doyen?

7.Who is the newly appointed RBI Deputy Governor (DG) replacing Viral Acharya?

8.His first Odia film Sita Rati as a director in 1976, won him the National Film Award for the Best Feature Film in Odia and was shown at the
International Film Festival in 1982, the first Odia film to be screened abroad.Identify the Iconic Odia Film Maker,Director who expired recently?

9.The Central Government has moved to disinvest which steel unit of Odisha based out of Kalinganagar?

10.Which district of Odisha has bagged the National Award for Plastic Waste Management from the Department of Drinking Water and Sanitation
under Ministry of Jal Shakti?

Last Edition Answers:

1.Expand IMFA?
Ans:Indian Metals & Ferro Alloys Ltd

2.Which Odia poet & litterateur is credited as the founder of Dhumpa Sangita?
Ans:Kavisurya Baladeva Rath

3.Which former Odisha chief minister also had been twice the Chairman of Children’s Film Soceity of India?
Ans:Nandini Satapathy

4.”Jaha Ange Nivaichi”is a popular autobiography of which odia poet,story writer who belonged to the “Sabuja Gosthi”(Green Community of Odisha Poets)?
Ans:Kalindi Charan Panigrahi

5.He served as the Finance & Education minister in the Ministry of the Maharaja of Paralakhemundi from 1941-44 & was instrumental in establishment of
Utkal University?Identify him.He was one of the “Panchasakha”of Gopabandhu Das?
Ans:Pandit Godabarish Mishra

6.Though born in a royal family he had never eyed for throne and ratherbknown for his literary works like “Baidehisha Bilasa”?
Ans:Kabi Samrata Upendra Bhanja

7.Which former skipper of Odisha’s Women’s Cricket team is in news for qualifying in Odisha state Civil Services Examination 2018 Conducted by Odisha Public Service Commission?
Ans:Ritu Singh who is serving now as a Lady Constable

8.Which odia women’s football player also served as the captain of the national team?
Ans:Sradhanjali Samantaray

9.What is the claim to fame of Odisha based designer Gajendra Prasad Sahoo in the Indian sports arena?
Ans:He Made trophies for the Arjuna Award,Dhyanchand Award,Dronacharya Award and the Tenzing Norgay Award

10.Who is the captain of Odisha FC team?
Ans:Marcos Tebar

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.