The Sunday Odisha Quiz

0
Reading Time: 3 minutes

The quiz culture needs a relook. There is something inherently problematic with it. It prioritises information over knowledge. It skims the surface instead of going deep, and it is often without a sense of context or purpose.

And it misses the point. Why, have you ever wondered, must kids in a rural school in India know the name of capital of Ethiopia or the president of Mexico? Isn’t it better that the questions make them more knowledgeable about their immediate surrounding and what they are going to grow up with -their history, culture, politics and so on? In short, quizzing should arm people with knowledge that helps them grow.

We at odishabytes.com plan to revisit the quiz culture. Henceforth, our dedicated section would focus solely on Odisha. Our aim is to spread awareness and bring Odisha closer to You. Happy Quizzing!!

So, here follows the questions from Quizmaster Manas Nayak for this edition of The Sunday Odisha Quiz:

1.This OAS officer was winner of the Jnanpith award, and the first winner of the National Sahitya Akademi Award in 1955 – for his novel, Amrutara Santana.Identify him.

2.He was a curator & epigraphist at Odisha State Museum.He started his career as the Manager of Parala Padmanabha Rangalaya,the first-ever theatre of Odisha. He received the Sahitya Akademi Award for his autobiography, Mo Jeevana Sangrama in 1996. Identify this Padma awardee?

3. He was the first Odia to be the President of Indian Science Congress Association.Who is this famous professor of Botany who was also an elected member of the first Odisha Legislative Assembly?

4. Who from Odisha won the first edition of India’s Got Talent?

5. How do you connect Amitabh Bacchchan,O P Rathore & Kuna Tripathy?

6. The Sambalpuri song was written by Mitrabhanu Gauntia and composed by Prabhudatta Pradhan and sung by Jitendra Haripal and Krishna Patel. The song got official recognition as it was played
in the tableau of Odisha as part of the Republic Day (India) celebration in New Delhi in 2007. Identify the iconic song?

7. Connect Gopal Ballav Pattanaik, Ranganath Misra, Deepak Misra?

8.He was a teacher, later a lawyer & in 1909, Madhusudan Das appointed him to be State Pleader for the princely state of Mayurbhanj. Identify him.

9.Which will be the theme of Odisha tableau at Republic Day Parade 2020?

10.Who has been selected as a successful bidder to own the license for the distribution and retail supply of electricity in Odisha’s CESU (Central Electrical Supply Utility) of Odisha ?

Last Edition Answers:

1.This Odia cricketer represented India in Under-19 cricket, Captaining the side against Pakistan in four test matches played in India, he had been also the team manager of world cup winning Indian cricket team during of the 2011 World Cup and the 2013 Champions Trophy winning, Indian Cricket Team. Identify him?
Ans: Ranjib Biswal

2.X was appointed as the coach of the Barbados cricket team by the West Indies Cricket Association in 2017.He replaced the former India cricketer Y as the head coached Barbados cricket team.X was awarded the Man of the Series award during this tour to Zimbabwe, in 2001.Identify X & Y who belong to the same state in India.
Ans: X=Shiv Sunder Das Y=Debasish Mohanty

3.Which stadium saw cricket legend Kapil Dev’s 300 Test wicket, Rohit Sharma’s record of scoring highest runs in a Calendar year in ODI?
Ans: Barabati Stadium

4.Which ISL team has positioned itself as “Ama Team,Ama Game” among its fans in Hero ISL(Indian Super League)?
Ans: Odisha FC(Formerly Delhi Dynamos)

5.In 2016 this University adopted its theme song from “tunga sikhar chula”(1st 3 stanzas) poem of Godabarish Mishra one of its founder member.Identify?
Ans; Utkal University

6.Who is the designer of modern city of Bhubaneswar? He is a German architect who also designed Chandigarh.
Ans: Otto H. Königsberger

7.Who is the first person to receive the Padma Vibhushan from Odisha?
Ans: Guru Kelucharan Mohapatra

8.He is a promoter of culture and the arts through Kadambini Media Pvt Ltd (KMPL), an organisation he founded.Identify him.
Ans:A chyuta Samanta

9.How do you connect Manoj Das,Ramakant Rath & Jaganaath Prasad Das?
Ans: Odia writers who won Saraswati Samman

10. He was the first graduate and advocate of Odisha?Identify him.
Ans: Utkala Gauraba Madhusudan Das

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.