The Sunday Odisha Quiz

0

The quiz culture needs a relook. There is something inherently problematic with it. It prioritises information over knowledge. It skims the surface instead of going deep, and it is often without a sense of context or purpose.

And it misses the point. Why, have you ever wondered, must kids in a rural school in India know the name of capital of Ethiopia or the president of Mexico? Isn’t it better that the questions make them more knowledgeable about their immediate surrounding and what they are going to grow up with -their history, culture, politics and so on? In short, quizzing should arm people with knowledge that helps them grow.

We at odishabytes.com plan to revisit the quiz culture. Henceforth, our dedicated section would focus solely on Odisha. Our aim is to spread awareness and bring Odisha closer to You. Happy Quizzing!!

Winners will get a coupon from Clivea.com.

So, here follows the questions from Quizmaster Manas Nayak for this edition of The Sunday Odisha Quiz:

1.This dish got Abhinas Nayak of Odisha a place in the Top 10 of the season 6 of the cooking competition-cum-reality show,Master Chef 2019 &
has become overnight sensation in Social Media?

2.What connects the Odisha born sprinter Dutee Chand with Virat Kohli, Anushka Sharma, Rohit Sharma, Alia Bhatt, Shikhar Dhawan, John Abraham,
Sidharth Malhotra, Sonam Kapoor, and Sania Mirza?

3.1st:Bunde Ratha,Bhimsen Tripathy,Yudhistir Satpathy,Radhesyam Das,Debendra Biswal,Nilanchal Das,Gopal Sahu,Hrushikesha Pradhan,Bhubaneswar Pradhan.
How dowe connect all of them?

4.Odisha born Swami Nitya Chaitanya lured youths in the 90s to smoke cigarettes now dons the dress of a monk. Who is he & which brand he use to endorse?

5.This unique folk theatre is was popular in the villages surrounding the district headquarter town of Bhadrak in coastal Odisha with a relatively high
concentration of Muslim population.”Ballav Speaks”(Kahe Ballav) is an award winning documentary on this?Identify the folk theatre evolved
towards later part of 18th Century in Bhadrak region of Odisha in the eastern coast of India.

6.On December 6,1809, was executed by the britisher in a brutal manner. The executioners tied his two legs to different branches of banyan tree
and the branches were let off splitting his body in to two parts. History remembers him as a fearless patriot, an illustrious warrior.Who?

7.Which to be released Bollywood Movie is based on an inspiring story revolving around an inspiring Coach Rudraksh Jena?

8.This odia actor passed successfully from the NSD with classmates like Naseeruddin Shah, Raj Babbar, Om Puri etc & won national award for his first odia movie in 1979?
Name the movie? Clue:He formed a drama troupe in his native place in Baripada namely “Jugechha”.

9.The 1st chief minister of Odisha also was an eminenet author who received the Sahitya Academy award in 1983 for the third volume of his well-known work, Gaon Majlis.
Identify this intellectual Politician?

10.During the 7th World Water Forum at Daegu in South Korea, Korean dancers danced to the tune of the song.The song is featured in Bollywood movie Kaun Kitne Pani Mein
directed by Nila Madhaba Panda.The song was remade by composer Ram Sampath featuring Sampath himself,Sona Mohapatra and Rituraj Mohanty for MTV India’s Coke Studio Season 4.
Nigerian singer Samuel (singh) released a cover version of this iconic song?Identify.

Last Edition Answers:

1.The language spoken by India’s largest tribal community reaches Rajya Sabha, thanks to Sarojini Hembram, Odisha MP,
who used it to make a point during the zero hour.Identify.
Ans:Santhali

2.Which Odisha sprinter won silver medal in 4x100m relay at ongoing 13th South Asian Games in Kathamandu?
Ans:Amiya Kumar Mallick

3.Which are the three airports from Odisha to be included under UDAN-4?
Ans:Jeypore(Koraput),Rourkela(Sundargarh) and Utkela(Kalahandi)

4.Which sportsperson turned entrepreneur with the debut of ‘DT Delights’hotel in Bhubaneswar?
Ans:Dutee Chand

5.In Tamil,it is called as kulavai,in Kerala-Kurava.What do we call it in Odia?(Regularly featured during Pujas,Functions in Odisha.In Swahili:Udhalili)
Ans:Hulahuli

6.MALAJANHA: Producer JAJABARA: Financial Controller Mamata ra dori, kiye jeete kiye Haare: Guest Appearance
IMDB says so about him.Who is he?

Ans:Akshaya Mohanty

7.It is said that when Mahadev was taking Sati’s burning body to Kailash, her body disintegrated and got scattered all around India.
The places where her parts supposedly fell have all been marked as Shakti pithas. Where in Odisha are her toes believed to have fallen?

Ans:Taratarini

8.This Film personality studied cinematography in FTII before making adfilms and documentaries. He was one of the key cameramen of Richard Attenborough’s 1983 epic GANDHI.
He also won the National award for best children film for his movie “Baja” in 2003.Identify the famous Odia?

Ans:Apurva Kishore Bir

9.He primarily began his career in Hindi films like Bhuvan Shome, Ankur and Mrigaya.He won a National Film Award for Best Actor for Ankur.Identify this Odia actor?

Ans:Sadhu Mehar

10.He was sought after by Rani Lakshmibai for protecting her during 1857 revolution as she considered him a brother. He was addressed by fellow sepoys as “ Hajuri Panda” or “the religious guide”. Who is this inspirational figure ?

Ans:Chakhi Khuntia

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.