The Sunday Odisha Quiz

0
Reading Time: 4 minutes

The quiz culture needs a relook. There is something inherently problematic with it. It prioritises information over knowledge. It skims the surface instead of going deep, and it is often without a sense of context or purpose.

And it misses the point. Why, have you ever wondered, must kids in a rural school in India know the name of capital of Ethiopia or the president of Mexico? Isn’t it better that the questions make them more knowledgeable about their immediate surrounding and what they are going to grow up with -their history, culture, politics and so on? In short, quizzing should arm people with knowledge that helps them grow.

We at odishabytes.com plan to revisit the quiz culture. Henceforth, our dedicated section would focus solely on Odisha. Our aim is to spread awareness and bring Odisha closer to You. Happy Quizzing!!

Correct entries will win coupons from clivea.com. Mail your answers to quizwithmanas@gmail.com by December 28, 11pm.

So, here follows the questions from Quizmaster Manas Nayak for this edition of The Sunday Odisha Quiz:

1. This Odia cricketer represented India in Under-19 cricket, Captaining the side against Pakistan in four test matches played in India,he had been also the teammanager of world cup winning Indian cricket team during of the 2011 World Cup and the 2013 Champions Trophy winning, Indian Cricket Team.
Identify him?

2. X was appointed as the coach of the Barbados cricket team by the West Indies Cricket Association in 2017. He replaced the former India cricketer Y as the head coached Barbados cricket team.X was awarded the Man of the Series award during this tour to Zimbabwe, in 2001.Identify X & Y who belong
to the same state in India.

3.Which stadium saw cricket legend Kapil Dev’s 300 Test wicket,Rohit Sharma’s record of scoring highesh runs in a Calendar year in ODI?

4.Which ISL team has positioned itself as “Ama Team,Ama Game” among it’s fans in Hero ISL(Indian Super League)?

5.In 2016 this University adopted its theme song from “tunga sikhar chula”(1st 3 stanzas) poem of Godabarish Mishra one of its founder member.Identify?

6.Who is the designer of modern city of Bhubaneswar?He is a German architect who also designed Chandigarh.

7.Who is the first person to receive the Padma Vibhushan from Odisha?

8.He is a promoter of culture and the arts through Kadambini Media Pvt Ltd (KMPL), an organisation he founded.Identify him.

9.How do you connect Manoj Das,Ramakant Rath & Jaganaath Prasad Das?

10.He was the first graduate and advocate of Odisha?Identify him.

Last Edition Answers:

1.This dish got Abhinas Nayak of Odisha a place in the Top 10 of the season 6 of the cooking competition-cum-reality show,Master Chef 2019 &
has become overnight sensation in Social Media?
Ans:Chicken Besara

2.What connects the Odisha born sprinter Dutee Chand with Virat Kohli, Anushka Sharma, Rohit Sharma, Alia Bhatt, Shikhar Dhawan, John Abraham,
Sidharth Malhotra, Sonam Kapoor, and Sania Mirza?
Ans:The new People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India ad for International Animal Rights Day

3.1st:Bunde Ratha,Bhimsen Tripathy,Yudhistir Satpathy,Radhesyam Das,Debendra Biswal,Nilanchal Das,Gopal Sahu,Hrushikesha Pradhan,Bhubaneswar Pradhan.
How dowe connect all of them?
Ans:They are the people who played Titular role of Kansha in Dhanu Yatra till date

4.Odisha born Swami Nitya Chaitanya lured youths in the 90s to smoke cigarettes now dons the dress of a monk. Who is he & which brand he use to endorse?
Ans:Actor Sriram Panda,Cavanders

5.This unique folk theatre is was popular in the villages surrounding the district headquarter town of Bhadrak in coastal Odisha with a relatively high
concentration of Muslim population.”Ballav Speaks”(Kahe Ballav) is an award winning documentary on this?Identify the folk theatre evolved
towards later part of 18th Century in Bhadrak region of Odisha in the eastern coast of India.
Ans:Mughal Tamsha/Tamasha

6.On December 6,1809, was executed by the britisher in a brutal manner. The executioners tied his two legs to different branches of banyan tree
and the branches were let off splitting his body in to two parts. History remembers him as a fearless patriot, an illustrious warrior.Who?
Ans:Jayee Rajaguru(Jayakrushna Rajguru Mahapatra)

7.Which to be released Bollywood Movie is based on an inspiring story revolving around an inspiring Coach Rudraksh Jena?
Ans:Jungle Cry-The film is a biopic based on Rugby coach Rudraksh Jena. The film JUNGLE CRY are proud to bring you soon a story of our country’s Tribal Kids
achievement in the field of sports by winning the world Rugby junior cup in England in 2007 by training in just flat 4 months without any prior knowledge of the game.

8.This odia actor passed successfully from the NSD with classmates like Naseeruddin Shah, Raj Babbar, Om Puri etc & won national award for his first odia movie in 1979?
Name the movie? Clue:He formed a drama troupe in his native place in Baripada namely “Jugechha”.
Ans:Bijay Mohanty

9.The 1st chief minister of Odisha also was an eminenet author who received the Sahitya Academy award in 1983 for the third volume of his well-known work, Gaon Majlis.
Identify this intellectual Politician?
Ans:Harekrushna Mahatab

10.During the 7th World Water Forum at Daegu in South Korea, Korean dancers danced to the tune of the song.The song is featured in Bollywood movie Kaun Kitne Pani Mein
directed by Nila Madhaba Panda.The song was remade by composer Ram Sampath featuring Sampath himself,Sona Mohapatra and Rituraj Mohanty for MTV India’s Coke Studio Season 4.
Nigerian singer Samuel (singh) released a cover version of this iconic song?Identify.
Ans:Rangabati Song

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.