The Sunday Odisha Quiz

0
Reading Time: 3 minutes

The quiz culture needs a relook. There is something inherently problematic with it. It prioritises information over knowledge. It skims the surface instead of going deep, and it is often without a sense of context or purpose.

And it misses the point. Why, have you ever wondered, must kids in a rural school in India know the name of capital of Ethiopia or the president of Mexico? Isn’t it better that the questions make them more knowledgeable about their immediate surrounding and what they are going to grow up with -their history, culture, politics and so on? In short, quizzing should arm people with knowledge that helps them grow.

We at odishabytes.com plan to revisit the quiz culture. Henceforth, our dedicated section would focus solely on Odisha. Our aim is to spread awareness and bring Odisha closer to You. Happy Quizzing!!

Winners will get discount coupon from Clivea.com.

So, here follows the questions from Quizmaster Manas Nayak for this edition of The Sunday Odisha Quiz:

1.Which odisha based woman hockey player has announced her retirement from international hockey due to prolonged injury?

2.Who has been nominated as the Chief Patron of Volleyball Federation of India (VFI)?

3.Which former Chief Minister of Odisha had translated the Mahabharata, Ramayana and Shrimad Bhagvat Gita into Odia?
He also wrote books on Sindhu Upatyaka and Gautam Buddha.

4.Though his early name was Siddheswara Parida,later name changed.He is known for Mahabharata, Vilanka Ramayana and Chandi Purana.
Identify him?

5.Which Odia IAS Officer turned literary critic has held ex officio posts such as the Chairman of National Book Trust, New Delhi since retirement?

6. In 1975, he was adjudged the Best NCC Cadet of India at the Republic Day Parade in Delhi where he was awarded the Prime Minister’s Cane Honor.
Identify this entrepreneur,business leader,author who is also on the board of white swan foundation?Identify.

7.This disciple of Bhikari Bal often sung Bhajans only till he was alive & have denied singing assignment for several Films.Identify him.

8.Which odisha bound actor made his acting debut in 1996 in Tere Mere Sapne which was produced under Amitabh Bachchan Corporation Limited?

9.He is popularly known as “Palli Kabi” (the poet of rural life) for his tender lyrics, celebrating the beauty of rural Odisha in his poems.Who?

10.In 1962 his debut movie Nua Bou was awarded National Film Awards.Identify this Actor turned politician & current Rajyasabha MP?

Last Edition Answers:

1.This OAS officer was winner of the Jnanpith award, and the first winner of the National Sahitya Akademi Award in 1955 – for his novel, Amrutara Santana.Identify him.
Ans:Gopinath Mohanty

2.He was a curator & epigraphist at Odisha State Museum.He started his career as the Manager of Parala Padmanabha Rangalaya,the first ever thaetre of Odisha.
He received the Sahitya Akademi Award for his autobiography, Mo Jeevana Sangrama in 1996.Identify this Padmashri awardee?
Ans:Satyanarayana Rajguru

3.He was the First Odia to be the President of Indian Science Congress Association.Who is this famous professor of Botany who was also an elected member of the first Odisha Legislative Assembly?
Ans:Prana krushna Parija

4.Who from Odisha won the first edition of India’s Got Talent?
Ans:Prince Dance Group

5.How do you connect Amitabh Bacchchan,O P Rathore & Kuna Tripathy?
Ans:The voice over of “God’s Own People”Documentary by Nilamadhav Panda
Eng:Amitabh Bachchan Hindi:O P Rathore Odia:Kuna Tripathy

6.The Sambalpuri song was written by Mitrabhanu Gauntia and composed by Prabhudatta Pradhan and sung by Jitendra Haripal and Krishna Patel.The song got official recognition as it was played
in the tableau of Odisha as part of the Republic Day (India) celebration in New Delhi in 2007.Identify the iconic song?
Ans:Rangabati

7.Connect Gopal Ballav Pattanaik,Ranganath Misra,Deepak Misra?
Ans:The only three Odias till date who went on to become the Chief Justice of India

8.He was a teacher,later a lawyer & in 1909, Madhusudan Das appointed him to be State Pleader for the princely state of Mayurbhanj.Identify him.
Ans:Gopabandhu Das

9.Which will be the theme of Odisha tableau at Republic Day Parade 2020?
Ans:Lingaraj Temple & Rukuna Chariot of Lord Lingaraj

10.Who has been selected as a successful bidder to own the license for the distribution and retail supply of electricity in odisha’s CESU(Central Electrical Supply Utility of Odisha)?
Ans:TATA Power

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.